Gentle Teaching

Samen verder op weg

Bijdragen vanuit Zideris en de Prinsenstichting.

Een reactie plaatsen

Nederland is goed vertegenwoordigd op het GTI. De eerste dag waren er maar liefst drie Nederlands bijdragen, waaronder die vanuit Leekerweide (maar daarover later meer).

Zideris is een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in de region Utrecht en Gelderland. Sinds een jaar of 4 is Zideris bezig om GT in de organisatie de implementeren. Er zijn binnen Zideris 6 GT trainers. Na de training van alle medewerkers ligt de focus nu op:

  • het trainen van nieuwe medewerkers
  • follow-up/verdiepingssessies voor teams
  • Gentle management trainingen voor leidnggevenden, gedragsdeskundigen en trainers (3x per jaar)
  • ontwikkelen van specifieke trainingen voor de ondersteunende diensten.

Drie van de GT trainers, Manon Wieringa, Marlette Bink en Yvonne Haenen lieten in een dynamische workshop workshop enkele technieken zien die zij gebruiken tijdens hun  follow-up/verdiepingssessies voor teams. Zo deden we mee aan een groepstechniek waarbij wordt gekeken naar de relaties tussen begeleiders en cliënten. Doel is pijnpunten of uitdagingen in de relatie te ontdekken die het ontstaan van companionship bemoeilijken. De onderlinge relaties worden visueel gemaakt doormiddel van gekleurde cirkels (groen voor de begeleider en geel voor de cliënt). Door de cirkels op een bepaalde afstand te leggen geeft de begeleiders hoever of hoe dichtbij de cliënt bij hem of haar staat. Met rode stippen wordt aangegeven of er zaken zijn die het opbouwen van een relatie moeilijk maken.

DSC_0412

Vervolgens wordt met het thema’s bekeken welke relatie zij het meest moeizaam vinden. Op deze cliënt wordt verder ingezoomd door stil te staan bij het persoonsbeeld en gevoelens en gedachten die hij/zij los maakt bij begeleiders. Al met al een inspirerende workshop.

Een tweede Nederlandse bijdrage kwam vanuit de Prinsenstichting uit Purmerend. De principes van GT worden binnen de Prinsenstichting is al toegepast sinds 1997 toen John McGee daar voor het eerst een werkbezoek bracht. Floris van de Kamer en Daphne Kemner vertelden het het verhaal van Jorge, een jonge puber met een verstandelijke beperking en Autisme die vanuit een behandelsetting naar een groepswoning van de Prinsenstichting is gekomen. Geïllustreerd door videomateriaal werd de zoektocht naar companionship met deze jongen prachtig in beeld gebracht. Het was inspirerend om te zien dat in een relatief korte periode (1 jaar) zoveel ontwikkeling en vooruitgang te zien is bij zowel begeleiders als Jorge zelf.

FB_IMG_1411475030723 (1)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s